Mis on Discord?

Discord on äpp, mis loodi 2015. aastal selleks, et selle kasutajad saaksid reaalajas suhelda, seda peamiselt videomänge mängides. Rakendus sai kiirelt populaarseks ja nüüdseks kasutatakse seda ka näiteks aruteludeks poliitikast või vaimsest tervisest. Mõned koolid kasutavad Discordi ka õpilaste ühistööde tegemise jaoks.

Enamik tegevusi toimub Discordis serverites, mis meenutavad jututubasid, mis koondavad sarnaste huvidega inimesi. Avalikel serveritel on moderaatorid, kes võivad kasutajaid eemaldada juhul, kui nad rikuvad reegleid. Kasutajad saavad luua ka privaatseid servereid, mida kasutavad vaid nemad oma sõpradega. Samamoodi saab seal saata ka privaatsõnumeid.

Kui vana peab olema selleks, et Discordi kasutada?

Discordi kasutaja peab justkui olema vähemalt 13-aastane, aga kahjuks ei ole kuidagi võimalik kontrollida, kui vana kasutaja tegelikult on. Siinkohal võiks lapsevanem jälgida, et alla 13aastasel lapsel seda rakendust ei oleks, sest sisu, millele ta seal sattuda võib, ei pruugi olla talle eakohane.

Mille jaoks kasutavad lapsed Discordi?

Kui lapsed suhtlevad videomängu ajal Discordi abil, toimub mäng eraldi platvormil, mis on Discordiga ühendatud. Lapsed räägivad kas ühisserverites või privaatvestluses, samamoodi võivad nad saata privaatseid sõnumeid. See tähendab ühtlasi seda, et nad võivad sattuda rääkima võõrastega, sest seda, kes online-videomängus osalevad, otsustab enamasti mänguplatvorm, mitte laps ise.

Samamoodi kasutavad lapsed Discordi ka selleks, et arutleda teemadel, mis neid huvitavad, näiteks raamatud, filmid, mängud, sport jne. Vahel liituvad lapsed juba olemasoleva serveriga teemal, mis neid huvitab, teinekord loovad ise oma vestluse.

Just seetõttu Discord lapsi köidabki – see pakub võimaluse suhelda teiste noortega, kellel on sarnased huvid.

Kas Discord on laste jaoks turvaline?

Nii nagu iga sotsiaalmeediaplatvormi puhul, on siingi ühest vastust anda keeruline. Iga rakendust, mis võimaldab inimestel omavahel suhelda, saab kurjasti ära kasutada.

Discordil on mõned eripärad, mis muudavad selle teistest sarnastest rakendustest turvalisemaks – näiteks ei ole võimalik seal saata privaatsõnumeid inimesele, kes pole sinu sõbralistis. Samuti on võimalik blokeerida kasutajaid, anda neist teada moderaatoritele ja sulgeda ligipääs teatud serveritele.

Lapse turvalisus sõltub suuresti sellest, milliste serveritega ta liitub. Discordis on servereid, mis on mõeldud 18aastastele ja vanematele ning mis sisaldavad seksuaalset või vägivaldset sisu.

Kuidas rääkida lapsega internetiturvalisusest?

Kui laps kasutab Discordi, tuleb silmas pidada, et ta võib seal alati langeda kiusamise või ahistamise ohvriks või sattuda peale pornograafilisele või vägivaldsele sisule. Just seetõttu tuleks sellest lapsega ennetavalt rääkida.

Hea mõte võib olla vaadata kõigepealt äpp lapsega koos läbi, selgitades, millised serverid tema vanusele ei sobi ja mis põhjusel. Selle juures on oluline mitte keskenduda ainult tema vanusele sobimatutele asjadele, samamoodi võib otsida ka näiteks eakohaseid servereid teemadega, mis last päriselt huvitavad.

Peale seda vestlust võiks lapsevanem regulaarselt kontrollida, millega laps Discordis tegeleb. Sedasi saab tõsisemaid muresid ennetada.

Parents.com

Jaga
Kommentaarid